Dijital dünyada sıkça karşımıza çıkan, içerik pazarlaması, kaliteli içerik, içerik stratejisi gibi kavramlar, bizi içerik nedir sorusunun yanıtını bulmaya davet ediyor. İçerik kelimesiyle aslında ne demek istiyoruz? İçerik gerçekte nedir ve nasıl olmalıdır?
İçerik, bir amacın taşıyıcısı olan bilginin, kanallar aracılığıyla bir okuyucu ve izleyici kitlesine sunulmasıdır. Yani aslında her şey içeriktir; kitaplar, blog sayfaları, internette gezinirken karşımıza çıkan tüm yazılar, dergi sayfalarını dolduran konular, haber sitelerinde görsellerle oluşturulan galeriler ve video kanallarında izlenen videolar...
Her web sitesi, her blog, dijital dünyada var olan her platform, ziyaretçilerine bir mesaj iletmeyi hedefler. İnternette yer alan her şey içerik tanımı içinde yer alsa da bu mesajın yerine ulaşması için gerekli olan bundan biraz daha fazlasıdır. Kaliteli, güçlü ve özgün içerik kavramıyla da işte tam burada tanışırız.
Değerli içerik, çeşitli bileşenlerden oluşur. Başarılı bir içerik üretme süreci için bu bileşenlerin optimize edilmesi ve tanımlanması gerekir. Bir içerik yazarı ve içerik editörü, çalışmalarını bu 5 yol göstericinin rehberliğinde yapar. Amaç, bilgi, hedef kitle, biçim ve kanal!
Bilgi, ziyaretçilerinize, okuyucularınıza ve hedef kitlenize ulaştırmak istediğiniz fikirlerin ve bu fikirleri destekleyen ayrıntıların oluşturduğu bir bütündür. İletilmek istenen bilgilerle uyumlu olan içerikler, okuyucuda tutarlılık ve güven hissi oluşturur. Verimli, doğru ve başlığıyla uyumlu bilgileri aktaran bir içerik, etkili ve kalıcı iletişimin anahtarıdır.
İçeriğinizi oluşturdunuz. Peki onu hedef kitlenize nasıl ulaştıracaksınız? Ulaşmaya çalıştığınız kişiler sosyal medya kullanıcıları ise içeriğinizi web sitenizde yayınlamak pek de doğru bir davranış olmaz. Hedef kitlenizi doğru analiz etmeli ve onların kullandığı dijital platformlarda içerik yayınlamalısınız.
Bir içerik üreticisi, fikirlerini, anlatmak istediklerini ve okuyucusuna ulaştırmak istediği bilgileri belirlerken, hedef kitlesini düşünerek hareket etmelidir. Hedef kitle ise hitap etmek ya da ürünlerinizle buluşturmak istediğiniz yaş, cinsiyet, sosyal durum gibi özellikleri barındırır. Doğru analiz edilmiş bir hedef kitle için oluşturulan, ziyaretçilerin sorularına yanıt veren, içerikler, organik etkileşimi de beraberinde getirir.
Bir içerik oluştururken neyi amaçlıyoruz? Web sitemizi, blogumuzu, ürünlerimizin bulunduğu sayfaları ziyaret eden kullanıcılarımızın ne düşünmesini ne hissetmesini istiyoruz? Başarılı içerik fikirleri işte bu sorulara verilen gerçekçi cevaplarla doğar. Belli bir hedefe ulaşmak için tasarlanan içerikler ve belirlenen hedef kitleyle organik bağlar kurmayı sağlayan metinler, bir web sitesinin, blogun başarısını artırır.
Hedef kitlenizi ve amacınızı belirlemek, içeriğinizin türünü belirlemenizdeki en önemli yol göstericileridir. Ziyaretçilerinize en yararlı ve en uygun sunumu yapabilmek ve içeriğinizi doğru kanallarda yayınlamak için onun türünü de doğru belirlemeniz gerekir. Bir ürünü tanıtırken blog yazısı yazamazsınız ve bir gezi yazısını tek bir paragrafa sığdırarak yeterince açıklayıcı olmanız mümkün olmaz. İçeriğinizin uzunluğu, söylem dili ve metnin yayınlayacağı kanal, size onun hangi biçimde yazılması gerektiğini söyleyecektir.